Tervetuloa tutustumaan Alahärmään ja härmäläisyyteen!
Härmä-Seura ry on entisen Alahärmän kunnan alueen kotiseutuyhdistys – niin nykyisen Kauhavan kaupungin Alahärmän kaupunginosan asukkaiden kuin entisten alahärmäläisten sekä alahärmäläiset sukujuuret omaavien henkilöiden oma kotiseutuyhdistys.
Härmä-Seura toivottaa sinut tervetulleeksi paikkakunnan mielenkiintoisen historian sekä kulttuuriaan ja juuriaan arvostavan nykypäivän pariin.
Härmän käräjätalo vuokrattavissa myös kokous- ja juhlatilaksi
Härmä-Seuran toiminnan sydän on kulttuurihistoriallisestikin merkittävä Härmän käräjätalo. Alaviitalan käräjätalonakin tunnettu rakennus sijaitsee Alahärmän keskustassa, vuonna 1903 rakennetun kivikirkon eteläpuolella.
Talon nimi juontaa siitä, että sen salissa on istuttu käräjiä Venäjän vallan aikana vuodesta 1863 alkaen aina Suomen itsenäisyyden alkuvuosiin 1931 saakka. Tuona aikana käräjätalossa ovat olleet tuomittavina monien paikallisten rikollisten ohella valtakunnallista huomiota herättäneet häjyt Antti Isotalo (1831-1911) sekä Antti Rannanjärven (1828-1882) surmaaja Erkki Fräntilä.
Perimätiedon mukaan talo on veistetty Lappajärvellä v. 1845. L-muotoinen käräjätalo koostuu asuinosan lisäksi varsinaisesta käräjäsalista sekä tuomarin ja lautamiesten peräkamareista.Talo on ollut kuvataitelija Eero Nelimarkan (1891-1977) Saima-vaimon (1889-1953) kotitalo ja sitä kutsuttiin niistä ajoista lähtien omistajaperheen mukaisesti myös Alaviitalan taloksi. Talon viimeinen isäntä kuoli 1968, minkä jälkeen talo jäi käyttämättömäksi.
Käräjätalo siirtyi Kotiseutuyhdistys Härmä-Seura ry:n omistukseen syksyllä 2018, jolloin seura päätti ryhtyä kunnostamaan sitä vaaliakseen härmäläistä historiaa ja kulttuuria.Nykyään hienosti entisöity käräjätalo palvelee yhteisöjen kokoontumispaikkana, juhlapaikkana ja näyttelytilana ja siellä järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia.
Käräjätalo on varattavissa juhliin, muistotilaisuuksiin, kokouksiin ym. tilaisuuksiin. Talolla on hyvä astiasto, tuot vain itse tarjottavat. Käräjätalolta löytyy keittiö ja myös kylmäsäilytystilaa löytyy hyvin.
Yhteystiedot:
Käräjätalon varaukset:
Jarmo Pörsti
puh 040 127 3997
Härmä-Seuran puheenjohtaja:
Risto Kleimola
puh 050 516 3668
Kotiseututalon vastaava:
Anna Lehtinen
puh 044 5170205
hskotiseututalo(at)gmail.com
puh 050 3666055
leila.myllymaki(at)gmail.com
Härmä-seuran kotiseututalo Voltissa
Kotiseututalosta ei ole tehty museota, vaan toimiva kiinteistö. Sijainti on hyvä monipuolista käyttöä ajatellen. Lähellä on Voltin taajama ja koulu. Alahärmän kirkolle on matkaa 4 km.
Taloa voidaan käyttää erilaisten tilaisuuksien ja kokousten pitopaikkana
- käytettävissä on lämmitetyn alakerran tarjoamat tilat myös talvisaikaan sekä vintillä ja lutissa olevat tilat kesäaikaan
- tarjoilun järjestämistä varten talosta löytyy nykyaikaisesti varustettu keittiö
- kokousten järjestämistä varten tupa on varustettu nykyaikaisilla apuvälineillä, mm. videotykki.
Kotiseututalo on myös matkailukohde maankuululla Knuuttilanraitilla. Koululaisille ja opiskelijoille se on paikka, jossa voi tutustua kotiseudun perinnekulttuuriin. Talo edustaa viime vuosisadan alun talonpoikais- ja rakennuskulttuuria, jota Samuli Paulaharju on kuvannut teoksessaan Härmän aukeilta.
Asuinrakennuksen vintille on rakennettu talon ja sen asukkaiden historiasta kertova näyttely. Luttiin vastaavasti sen historiasta ja Knuuttilan kylästä sekä piikojen ja renkien asuinoloista kertovat näyttelyt. Näyttelyitä on elävöitetty asianmukaisella esineistöllä, jota on saatu lahjoituksina.
Museotoiminta
Kotiseutumuseon perusta on paikallisen talonpoikaiskulttuuriin sekä häjyjen historiaan liittyvissä esineissä, joista suurin osa on saatu lahjoituksina pitäjäläisiltä. Myös museorakennukset ovat osa esineistöä. Näitä ovat 1860-luvulta peräisin oleva kruununmakasiini ja 1880-luvulta peräisin oleva pitäjänmakasiini, Kotiseututalo sekä sen pihassa sijaitseva lutti.
Uusimpina tulokkaina ovat Härmän käräjätalo 1850-luvulta ja sen pihaan siirretyt torpparien ja itsellisten makasiini 1880-luvulta sekä vaivaisten makasiini.
Näyttelyt ovat museotyön näkyvin osa, sillä niissä museot kohtaavat yleisönsä. Näyttelytilaa kahdessa museomakasiinissa on noin 220 neliömetriä. Ykkösmuseo on kokonaan näyttelytilana, kakkosmuseon yläkerta toimii varastotilana. Molemmissa rakennuksissa on osa esineistä järjestetty teemallisiin kokonaisuuksiin. Museoissa on nykyisin n. 1400 esinettä.
Lataa esite tästä.